2014. április 24., csütörtök

Mese a fájlcserélőkről és az ezer eurós bírságról...

A címválasztás nem tökéletes, ugyanis az alábbi információk nem a népmese és nem is a városi legenda kategóriájába tartoznak, hanem - sajnos - kőkemény tények. Németországban a fájlcserélőket (pl. torrent) alkalmazó felhasználókat vasszigorral szankcionálják már évek óta.

A legbiztosabb mód értelemszerűen az, ha elkerülitek ezeket az eszközöket. Ha valami úton-módon ez mégsem kivitelezhető, akkor tudok egy-két ötletet adni, amik mentén elindulhattok. Igyekszem nem túlságosan szaknyelven fogalmazni, hogy azért valamelyest olvasmányos maradjon a blog és nem IT-s beállítottságúak se zárják be a böngészőt a tizedik sor elolvasása után. Nyilván a témából adódóan valamennyire azért szakmai lesz, ne ijedjen meg senki, ha nem érti meg, akkor nem benne van a hiba, én nem tudtam érthetően leírni.

Az etikai kérdésekkel ezúttal nem szeretnék foglalkozni, ez a leírás kizárólag technikai oldalról közelíti meg a problémát, az, hogy ki és hogyan használja fel az itt található információt, már mindenkinek a saját morális iránytűjére van bízva.

Figyelem: Minden, amit ebben a posztban leírok a jelenlegi legjobb tudásomat tükrözi. Hangsúlyozom azonban, hogy semmilyen felelősséget nem vállalok értük. Mindenki, akit érint a dolog, járjon utána és a saját belátása szerint tevékenykedjen! Komolyan mondom, legyetek körültekintőek, csak úgy repkednek a büntik errefelé!

Az indok

Nem igényel különösebb magyarázatot, az illegális letöltéssel gyakorlatilag megkárosítjuk a szerzőt, a kiadót és a többi érintettet. Nem fizetünk azért, amit megnézünk/meghallgatunk/elolvasunk/stb...

Nem szorosan tartozik ide, de Németországban a YouTube is nagyon erősen korlátozva van. Rengeteg videó, ami otthon elérhető, itt nem található meg. Óvatos becsléseim szerint legalább 20% környékén van a korlátozott tartalom. Csak egy példa: PSY Gangnam Style című örökzöld slágere, ami valami 1,7 milliárd megtekintés környékén tartott, ha jól emlékszem, na ez itt Németországban meg sem jelenik a YouTube találatlistájában...

Mivel a legnépszerűbb eszköz az illegális letöltésekre (és ezzel együtt a büntetések begyűjtésére) a torrent, így a továbbiakban kifejezetten erről fog szólni a leírás.


A torrent működése

Egy kis gyorstalpaló a torrentről. Eléggé Móricka-ábra jellege lesz, tudom, hogy ennél összetettebb a dolog, de az alap működés megértéséhez szerintem elegendő lesz ez is.

Tehát van nekünk mondjuk négy felhasználónk, Aladár, Béla, Cecil és Dénes. A számítógépeik (mint minden más internetet használó számítógép) a neten keresztül kapcsolatban állnak egymással (egy hálózatban vannak). Aladárnak megvan a legújabb sikerfilm, a Gyilkos cápa az óriáspolip ellen. Mivel ez egy zseniális és kihagyhatatlan produkció, szeretnék a barátai is megnézni otthon. Itt jön a képbe a torrent. A program a filmet apró darabokra szeleteli, majd a szeleteket interneten keresztül továbbítja. Elsőnek mondjuk Bélának jut eszébe, hogy ő is megnézné ezt a filmet. Rákeres a torrent-programban (kliens) a film címére, látja, hogy fent van már ez a csoda (azt nem tudja, hogy Aladárnál, de ez nem is lényeg az ő szempontjából), rákattint a "letöltés" gombra. Ekkor a program az Aladár számítógépéről kezdi el azt apró szeletenként letölteni (nyilván Aladár gépének bekapcsolva kell lennie). Egy kis idő elteltével Cecilnek is eszébe jut, hogy rég látott már egy igazán jó mozit, így ő is elkezdi letölteni az előbb említett alkotást. Ő is rákeres és rákattint a letöltésre. Jelenleg van ugye Aladár, akinek megvan az egész film, valamint Béla, akinek egy bizonyos mennyiségű szelet, legyen mondjuk a film 30%-a. És itt jön a torrent igazi lényege. Cecil már nem csak Aladártól fog letölteni, hanem Bélától is, azokat a részeket, amik már Bélánál is megvannak. Tehát Béla amellett, hogy letölti a film szeleteit Aladártól, azokat a szeleteket, amelyeket már letöltött, egyben elérhetővé is teszi a további letöltőknek (jelenleg Cecilnek). Ha időközben Dénes is beszáll a letöltésbe, akkor ő már Aladártól, Bélától és Ceciltől is fog különböző szeleteket tölteni. Azaz minden letöltő egyben feltöltő is. Ettől lesz a torrent igazán szélsebes, hiszen minél többen töltenek le egyszerre valamit, annál többen is tudják visszafele (a többieknek) feltölteni azt. Ahhoz, hogy a többiek elkezdhessenek tőlünk letölteni, nem kell az egész cuccnak meglennie nálunk, elég ha egy pici részét már letöltöttük, azt a pici részt már képesek vagyunk mások számára elérhetővé tenni, hogy ők meg tőlünk töltsék le. Minél nagyobb rész van meg nálunk, a többiek annál nagyobb részt tudnak tőlünk letölteni.
Ha minden pici szeletét a filmnek letöltöttük, akkor a torrent-program sorba rendezi a szeleteket és már nézhetjük is a két gigászi élőlény világrengető harcát. Mindeközben a háttérben a hálózaton keresztül a többiek vígan töltögetik tovább a számukra még hiányzó szeletkéket tőlünk is...

Ez így négy kitalált felhasználóval kevésbé tűnhet célszerűnek, de képzeljük ezt el mondjuk 500.000 emberrel. Magyarország legnagyobb torrentoldalának jelenleg nagyjából ennyi tagja van. Gyakorlatilag bármire is keresünk, szinte biztos, hogy ennyi ember közül legalább párnál meglesz. Ha egy új, friss mozifilmet, zenét, könyvet, programot akarunk letölteni, az nagyjából minden harmadik felhasználónál le van már töltve, így igazán gyors lesz a rendszer. És miután letöltöttük tőlük, már nálunk is megtalálható, a következő már tőlünk is tudja tölteni. Így már mindjárt más, ugye?

Egyébként a fent említett film igazi szutyok, az "annyira rossz, hogy már jó" kategória egyik úttörője. Ha tudunk az ilyeneken röhögni, akkor néhány sörrel/némi töménnyel és egy jó baráti társasággal nagyon jól szórakozhatunk rajta. Mondjuk nem übereli az örök kedvencemet, a Cápavihart, amit azért valamelyik magyar adónak (Cool vagy Film+) volt képe vasárnap esti szupermoziként leadni... Nem tudom, hogy a film alapsztorija (miszerint egy tornádó kikapdossa a tengerből a cápákat, hogy aztán a szárazföldön úgy záporozzanak, mint a jégeső) kinek a drágalátos agytekervényeiből pattant ki, de a következő Nobel-díjat simán odaítélném neki. Ha nincs is elég erős idegrendszerünk egy igazi szeméthez egy ilyen magvas alapgondolatokat feszegető szupermozi megtekintéséhez, íme egy összefoglaló a legjobb jelenetekből. Ha mást nem is, az 1 perc 56 után következő cápás-láncfűrészes snittet érdemes megnézni, az az egyik kedvencem... :)


Kik szálltak rá Németországban a torrentezőkre?

Számos kisebb-nagyobb jogvédő cég alakult, amelyek azt tűzték ki célul, hogy az illegális letöltések okán befolyó bírságokból, pereskedésből és hasonlókból fognak megélni. És mivel nagyon sok ilyen eset van, nem is számolták nagyon el magukat.


Milyen módszert használnak?

A torrent működésének bemutatásánál felvázolt életképet gondoljuk kicsit tovább.

Van tehát a négy jóbarát, akik mindannyian hódolnak a torrent istenének. Egyszer csak feltűnik a hálózatukban a kis Hans, aki egy német jogvédő cég főállásbeli munkatársa. Ahhoz, hogy a munkáját sikeresen végezze, a mi Hansunk a következőt teszi:
Csatlakozik az internethez, majd rákeres arra a filmre/zenére/programra, aminek kapcsán a büntetéseket akarja kiosztani. Ha az előző példánál akarunk maradni, akkor Hans is tudja, hogy fent említett cápás-polipos film tuti fogás lesz, mert igazi siker, viszik a letöltők, mint a cukrot. Ekkor annyit kell tennie, hogy - mint bárki más - elindítja a torrentet, rákeres a filmre és elkezdi letölteni. A torrent segítségével Hans számítógépe rögtön csatlakozik az Aladár, Béla, Cecil, Dénes quartett gépeihez és annak rendje és módja szerint az apró kis szeleteket el is kezdi tölteni a négyes tagjaitól. Eddig nincs is semmi gond. A probléma ott kezdődik, hogy minden torrentprogramban (kliens) meg lehet nézni, hogy épp milyen más felhasználóktól töltünk le. Természetesen nem név szerint, de van egy úgynevezett IP-cím, ami egy sorszám és egyedileg azonosítja az internetszolgáltatót, és azon keresztül - sajnos - minket is. A saját számsorunkat (IP címünket) mi is megtekinthetjük, ha erre a linkre kattintunk. Na, ezek az IP címek gyönyörűen látszanak a torrentprogramban. Tehát Hansnak csupán annyi a dolga, hogy elkezdi letölteni a filmet, majd a programban szépen egymás után jelennek meg azon felhasználók IP címei, akiktől éppen tölti a cuccot (tehát akik torrenteznek). Miután Hans a nap folyamán letöltött mondjuk 30 filmet és 50 albumnyi zenét, lesz egy szép hosszú listája mondjuk úgy 3-4000 IP címmel, köztük lesz Aladár, Béla, Cecil és persze Dénes is. Ezt leadja a főnökének, aki ezzel a listával elbattyog az internetszolgáltatóhoz (egy bírósági végzéssel a zsebében), és mivel a szolgáltató hülye lenne tartani a hátát a felhasználók miatt, önként és dalolva szolgáltatja ki a listán szereplő összes IP címhez tartozó nevet-címet-telefonszámot. Innentől pedig már semmilyen nehézségbe nem ütközik a jogi sablonlevelek és a csekkek kiküldözgetése.

Megint csak gondoljunk bele, hogy egy friss mozifilmet a legnagyobb magyar torrentoldalon egyszerre 5-6000-embertől is tudunk tölteni. Így már látszik, hogyrövid idő alatt (és még kevesebb energiabefektetéssel) mekkora fogást lehet csinálni, ha a pandúr oldalon, egy jogvédő cég alkalmazásában dolgozik az ember...

Megoldást jelenthetne, hogy ha csak lefele töltünk és nem engedjük, hogy tőlünk töltsenek le, hiszen így Hans sem fog tudni tőlünk letölteni, tehát nem fog megjelenni az IP-címünk a programjában. A gond ezzel csak az, hogy a torrent a kölcsönösség elvén alapszik, úgy van kialakítva a rendszer, hogy aki nem engedi, hogy mások töltsenek tőle, ő maga sem fog tudni másoktól tölteni. Hiszen, ha senki nem engedné, hogy tőle letöltsünk, nem lenne kitől húzni az anyagot és behalna az egész fájlcserélés.


A büntetésről

A büntetési tételek általában változóak, de legtöbbször 800-1000 euró környékén mozognak. Elvileg - ha első eset - lehet valamit alkudozni, de nem sokat. A büntik elég lassan jönnek meg, én fél éves időintervallumról tudok, tehát ha hónapokig ész nélkül torrenteztünk, akkor ideje elkezdeni félretenni a kiérkező csekkekre... Azt nem tudom, hogy egyszerre többet is küldenek-e, vagy hogy hogyan kezelik a visszaesőket és hasonlók. Aki több információt akar, a google hemzseg a témakörrel kapcsolatos fórumoktól, meglepő módon még magyar nyelven is elég sok találatot kapunk.

Olyat is olvastam, hogy hivatalosan egy sokkal kisebb összegben van törvényileg maximalizálva a lehetséges büntetés (~150 euró), de most így hirtelen nem találom a forrásokat, így ezt fenntartással kell kezelni.

A csekkel együtt érkezik egy jogi bla-bla szöveg is, ami tartalmaz egy részt, hogy ismerjük el a felelősséget és fizessük be a büntetést, ezt a beijedt Átlagjózsi persze remegő kézzel kapásból aláírja. Na, ha a felelősségvállalást szignóztuk és ezzel elismertük a bűnösségünket, onnantól nincs mit tenni, lehet a kasszához fáradni. Ne írjuk tehát alá, ha megbüntettek, forduljunk egy német jogvédő céghez (egész garmadájuk szakosodott az ilyen ügyekre), és képviseltessük magunkat velük. Természetesen ők is le fognak húzni, mint Mari néni a rolót, de valószínűleg még így is jobban járunk, mint egy 800 eurós büntetéssel. Ráadásul, ha elismertük, akkor egy - esetleges - következő esetben már visszaesőként leszünk kezelve. Ha nem csinálunk semmit a csekk érkezése után (azaz a kivárásra játszunk) az nem megoldás, ez azért nem egy parkolási bírság, igen hamar a nyakunkra fognak lépni.

Most, hogy tudjuk, mivel állunk szemben, nézzük meg, hogy mit tehetünk ellene.


Az egyenes út

Nézzünk tévét, vegyük meg a boltban a filmeket, zenéket, könyveket, programokat. Tiszta lelkiismeret, csekkmentes postaláda.

Filmek és sorozatok esetében van még egy megoldás. Többféle szolgáltató is sugároz (stream-el) interneten keresztül. Ez teljesen legális, tisztára mint egy netes videotéka. Kiválasztjuk, amit meg szeretnénk nézni és elindítjuk. Nem kell letölteni, a hálózaton keresztül jön a film. A számítógép képét kivezetjük a tévére és készen is vagyunk, ráadásul általában nem is túlzottan drágák az ilyen szolgáltatások (10-20 euró/hónap).
Ez sem tökéletes megoldás, van néhány kisebb-nagyobb gond vele:

  • a filmek és sorozatok mindig német nyelven, feliratok nélkül mennek, ezen nem lehet változtatni. Azaz, ha én inkább angol nyelven, de német felirattal néznék filmet (hogy gyakoroljam a nyelvet), ezt nem tudom megtenni;
  • a nagyfelbontású (HD) tartalmak komoly pluszpénzbe kerülnek;
  • eléggé korlátozott a filmek és sorozatok száma. Azon csatornák esetében, amelyek exkluzív sorozatokat adnak (pl. HBO - Trónok harca) külön engedélyt kell tőlük beszerezni, hogy a termékük megjelenjen a szolgáltató kínálatában és meg lehessen nézni. Természetesen ezen csatornák ezeket rendre megtagadják, így exkluzív sorozatot ezzel a módszerrel nem fogunk nézni. Van, akinek ez nem gond, mi sok ilyet nézünk, így ez nálunk például probléma.

Ilyen szolgáltató többek között a Watchever, a NetFlix (Németországban még nincs), de az Amazon is nyújt stream szolgáltatást.


A rögös út

Ha úgy döntünk, hogy nem felel meg nekünk a legális alternatíva, akkor megtehetjük, hogy bérelünk egy úgynevezett seed-szervert. Ez annyit jelent dióhéjban, hogy van valahol a világban egy számítógép, amire távolról, a saját gépünkről be tudunk jelentkezni és el tudjuk indítani rajta a letöltéseket. Mivel a távoli gép egy másik országban van, Hans nem fog foglalkozni vele, mert ezek a jogvédő cégek Németországi felhasználók esetén tudnak igazán érvényesülni. Hiába vagyunk mi Németországban, ha a gép, ami a letöltést végzi nekünk mondjuk Ukrajnában található, nem tudnak semmit kezdeni velünk. Ha a letöltés befejeződött, simán át tudjuk másolni a kinti, távoli számítógépről a letöltött anyagot a sajátunkra, azt már nagyon nehéz jogszerűen követni (hogy miért, abba most ne menjünk bele).

Magyarországon is van pár ilyen szolgáltató, de jellemzően drágábbak és gagyibbak, mint az igazi minőséget nyújtó külföldiek. Ez például egy holland oldal, már havi 4200 forintnak megfelelő euróért bérelhetünk számítógépet, ami éjjel-nappal megy és kedvünkre töltögethetünk a segítségével. Tisztább, szárazabb, biztonságosabb érzés.


A sötét erdőbe vezető út

Ha már erősen középhaladó felhasználó vagy, akkor a rögös úttal valószínűleg nem fogsz megelégedni. Ekkor jön a képbe a VPN előfizetés. Ez egy külföldi szolgáltató, akinek a hálózatán keresztül bonyolítjuk le a teljes adatforgalmunkat. A technológia lényege, hogy az összes adat, amit küldünk vagy fogadunk egy titkosított csatornán megy keresztül. Ennek köszönhetően az IP-címünk a VPN-szolgáltató IP címe lesz, azaz ha mondjuk egy üzbég VPN szolgáltatónál van előfizetésünk, akkor hiába netezünk Németország kellős közepén, az IP címünk az üzbég szolgáltató címe lesz. Gyakorlatilag semmilyen látható különbség nem lesz ahhoz képest, mintha Üzbegisztánban, két kecske közül interneteznénk (hmm... ez kicsit rasszista volt).
A dolog további előnye, hogy mivel külföldön élőnek látszunk (külföldi az IP-nk), így nem működik például a YouTube videók németországi letiltása sem, mindent láthatunk, amit az adott külföldi országban láthatnánk. Viszont nagyon oda kell figyelni, hogy jól legyen beállítva a rendszer, hiszen ha mondjuk újraindul a gép, és véletlenül nem a VPN-re csatlakozik, hanem a német, otthoni hálózatunkra, akkor ha éppen fut egy letöltés a háttérben és nem vesszük észre a változást, már kész is a baj...

VPN szolgáltatót is lehet már havi 10-20 euró környékén találni. Utolsó jótanácsként még annyit, hogy arra fokozottan figyeljünk oda, hogy olyat válasszunk, ahol nem naplózzák az adatokat, vagy ha mégis, semmiféleképp nem adják ki harmadik személynek (azaz a jogvédő cégeknek).


Végszó

Legyünk becsületesek. Ha valamiért azonban mégis úgy döntünk, hogy nem az egyenes utat választjuk, akkor legyünk óvatosak, ellenőrizzünk le minden neten talált információt (az itt leírtakat is!) és használjuk az eszünket. Havi egy-két film letöltéséért nem biztos, hogy megéri a többszáz eurós büntetéseket kockáztatni, így én mindenkit arra bíztatnék, hogy maradjon a legális megoldásoknál.

Végül bemásolom ide is, hogy biztos megragadjon:

Figyelem: Minden, amit ebben a posztban leírok a jelenlegi legjobb tudásomat tükrözi. Hangsúlyozom azonban, hogy semmilyen felelősséget nem vállalok értük. Mindenki, akit érint a dolog, járjon utána és a saját belátása szerint tevékenykedjen! Komolyan mondom, legyetek körültekintőek, csak úgy repkednek a büntik errefelé!



27 megjegyzés:

  1. Cirmi, többször elmosolyodtam a témán és ahogy tálalod, nekem tetszett. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hali!

      Örülök, hogy tetszett. Igyekeztem ugy tálalni, hogy ne legyen annyira száraz, és esetleg még annak is érdekes legyen, akit amúgy hidegen hagy a téma :)

      Cirmi

      Törlés
  2. érdemes itt is tájékozódni:
    www.boerse.bz
    board.gulli.com

    a német nyelvterületen nagy népszerűségnek örvendő uploaded.to vagy hasonló társairól is lehet töltögetni, úgy tudom, ez is elég veszélytelen. prémium előfizetéssel akár tömeges letöltésre (filmek) is kiváló lehet. hajrá! :)

    VálaszTörlés
  3. ja, még egy. szerintem annak is kicsi az esélye, hogy magyar torrentoldalon keresgéljen hans, azaz ezeket is elég biztonságosnak gondolom.

    VálaszTörlés
  4. A poszt teljesen jó. Kollégámat Bushido ügyvédje kereste meg, és fizettetett vele 400 EUR-t. A szilveszteri partira töltött le egy Bravo válogatást - amúgy valami heavy metal rajongó... Én mást használok, erről itt bővebben, magyar anyagra nem jó, de ki néz sorozatot magyarul... http://usenetuser.blog.hu/2014/03/30/no_torrent_ha_nemetorszagban_vagy

    A másik amire itt oda kell figyelni, hogy nem linkelgetünk be a posztokba, fórumbejegyzésekbe olyan fényképet, amit nem mi készítettünk, vagy definitív tudjuk, hogy ingyen terjeszthető, mert gyorsan egy pár ezer eurós fizetési felszólítást kap(hat)unk a jogtulajdonostól.

    VálaszTörlés
  5. "Ha a letöltés befejeződött, simán át tudjuk másolni a kinti, távoli számítógépről a letöltött anyagot a sajátunkra, azt már nagyon nehéz jogszerűen követni (hogy miért, abba most ne menjünk bele)."

    Miért ne? Engem pont az érdekelne, hogy ha mondjuk a depositfiles-ról töltök le filmet, az mennyire biztonságos.

    VálaszTörlés
  6. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  7. Szerintem teljesen életképes megoldás a "rögös" út. TeamViewerrel belépsz egy magyar gépre, ott letorrenteled a filmet, ha kész, szintén TeamViewerrel áthozod a kinti gépre, tökéletes megoldás. 0 torrent, TeamViewert meg senki se nézi és nem is tiltott. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, igy is meg lehet oldani. Csak kell hozza egy gep valahol Magyarorszagon :) A mostani seedboxomra van plex szerver telepitve, igy barhonnan (normalis savszelesseget feltetelezve persze) tudok filmet nezni, anelkul, hogy egyben at kellene masolni az adott filmet/sorozatot a gepemre. Teljesen meg vagyok vele elegedve.

      Törlés
    2. Előző vagyok, ezekhez annyira nem értek de jól hangzik. :D

      Törlés
    3. A plex szerver egy olyan cumo, amit ha feltelepitesz a gepedre/seedboxodra/nas-odra, akkor az ott talalhato mediakat (zene, film, sorozat, stb) streamelni tudja. Kb mintha online neznel filmet (sorozatokaneten.hu meg tarsai) csak a sajat szerveredrol. Tolti hozza a feliratokat, boritot, tartalomjegyzeket, stablistat meg a tobbit. Mukodik telefonrol, tabletrol, bongeszobol, tv-rol, amazon-os meg androidos smart stick-ekrol. Jo cucc, erdemes megnezni, mert full ingyenes. (van fizetos valtozata, de nem szukseges arra elofizetni, nem ad sokkal tobbet).

      Valami ilyesmi:
      Plex

      Törlés
    4. Naagyon állat :3 Köszönöm szépen!

      Törlés
    5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  8. Sziasztok!
    Németországban élek és szerencsémre már kétszer sikerült büntetést bezsákolnom.
    Ezeket megunva fizettem elő egy VPN-re és egy seed szerverre ami elvileg hollandiában van (seedhosteu).
    Szerintetek így már lehet biztonságosan a "linux partícióimat" torrenten megosztanom, és mennyire kell tartanom, hogy "Hans" akár hollandiától is kikéri pl.: paypal és felhasználói adatokat és így visszakövethető lennék?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annyira nem értem ezt a VPNt.. Én kurvára fosnék hogy kiderül vagy épp nem csatlakozik fel és automatán átvált rendes netre.. Biztos megoldás tényleg ha Magyarországon van a torrentezős gép és plexszerver vagy teamviewer. Akkor nincsenek félelmek. Ennyi.

      Törlés
    2. Én sem bízom meg benne, ezért is használok seed szervert, így hozzám csak a torrent fájl jön le, azis VPN-en, de azt is folyton ellenőrzöm. Természetesen normális minőségű (Torguard).
      Viszont WebRTC-t illik letiltani Firefoxon és Chromon, mert VPN-től függetlenül szivárogtatja az igazi IP-t.

      Törlés
    3. Áhh ezek mind olyan dolgok amiket könnyen be lehet bukni, én nem mernék ennyire játszani vele, csinálja az egész torrenttevékenységet egy magyar SAJÁT gép és a német csak a teamviewert használja, és akkor nem lehet gáz.

      Törlés
    4. Persze, csak nekem nincsen lehetőség arra, hogy otthon menjen egy saját gép, így nincsen más választásom.

      Törlés
    5. Teljesen jo vagy a vpn es seedbox komboval. Soot... Ez mar kicsit overkill. Ha a holland seedbox-od tolt le, azt nem fogja senki vizsgalni itt nemetorszagban. A gyenge pont az lehetne, amikor athuzod a holland geprol a cuccot ftp-n, de azert azt mar nem annyira egyszeru megfigyelni, mint a torrentkliensbol kiirogatni a nemet ip-ket...
      Nekem is holland szerverem van es semmi vpn nincs mellette. Ha vpn-t hasznalsz, akkor meg olyan routert vegyel, ahol a beallitasoknal belovod a vpn-t es mindig azt hasznalja. Igy kikerulod azt a problemat, hogy mondjuk frissitesek telepitese utan ujraindult a geped es nem csatlakozott a vpn-re de persze a torrent kliens elindult (nalad ez nem lehet a holland szerver miatt). Vagy, hogy meglatogatott valami haverod es veletlenul bekapcsolva hagyta a torrentjet a sajat laptopjan...

      Az, hogy magat a .torrent fajlt letoltod a gepedre, azt nem tiltja semmi. Aztan betallozod a szerveredre es kesz. VPN-t en azert nem hasznalok, mert nincs kedvem a routert buzeralni :) Nekem a seedbox teljesen bejott, ugysem torrentezek olyan sokat, hogy ezert megerje a vpn. En masfel eve igy hasznalom, nekem ez valt be.

      Velemenyem szerint a Te esetedben egy elonye van a vpn-nek: olyan youtube videokat is tudsz nezni, ami itt le van tiltva. Mivel a torrent a szervereden fut, igy torrent szempontjabol kvazi mindegy, hogy vpn mogott vagy-e. De mindez meg mindig a maganvelemenyem. Ha 100% bizonsagot akarsz, akkor ne torrentezz. Minden masban van (valamennyi) hibalehetoseg.

      Törlés
    6. Köszönöm a gyors válaszod! ;)
      A szerver és a gépem között SFTP kapcsolattal lett áthúzva az a pár cucc amit leszedtem a gépemre, ami elvileg biztonságos.
      Szóval akkor a véleményed szerint a holland IP-t nem is piszkálják a jogvédők?

      Törlés
    7. Ja, és találtam egy nagyon hasznos listát az éppen legfrissebb jogvédett tartalmakról.
      Ha érdekel átküldöm a linket e-mailben.

      Törlés
  9. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  10. Sziasztok!
    Lehet buta kérdés, de nagyon meg vagyok most ijedve. Szeptember 1 óta lakom Németországban, és természetesen nem torrentezem itt, mert tudtam az elejétől, hogy azt büntetik. A múlthéten letöltöttem kb 8 zenét a netről, de nem torrent, csak simán googleben kerestem, és zippy meg hasonló oldalakról töltöttem. Ezt is büntetik itt, várhatom a csekket, vagy csak a torrentezést?

    VálaszTörlés
  11. Hello,

    Esetleges tapasztalatokra lennék kíváncsi.

    Cél: NAS Magyarországon PLEX-szel. Külföldről HD filmek megtekintése.
    Sávszél: itthon 30 mbit/s, kinn: 16 Mbit/s
    Működhet akadás mentesen? Ha ez a sávszél ok, akkor milyen NAS-okkal érdemes próbálkozni kizárólag a fenti cél elérésben?

    VálaszTörlés
  12. Sziasztok, youtubról szabad letölteni mp3 formátumot böngészős letöltővel Németországban vagy annak is lehet következménye?

    VálaszTörlés
  13. Sziasztok,
    Ügyfeleink elégedettségének kielégítése érdekében, tekintettel a hitelhez jutás nehéz feltételeire, olyan ajánlatokat tettünk, mint:
    - Iskolai hitel;
    - Pénzügyi hitel;
    - Ingatlanhitel;
    - Befektetési hitel;
    - Gépjárműhitel;
    - Adósságkonszolidációs hitel;
    - Hitel visszavásárlás;
    - Személyi kölcsön.
    Tehát miért nem próbálkozik az elégedettséggel és a garanciával. Emellett minden ügyfelünknek pénzügyi tanácsadást, pénzügyi és számviteli kézbesítési szolgáltatásokat nyújtunk megfizethető kamatláb mellett.
    Névjegyadatok:
    +33 7 55 319 120
    derbierservice13@gmail.com
    www.viabuypro.online

    VálaszTörlés